Henry Keizer, bestuursvoorzitter van ‘de Facultatieve Groep’ is op 5 oktober 2019 geheel onverwacht overleden. Hij werd 58 jaar.

In 1996 werd Henry Keizer door de toenmalige Raad van Commissarissen van ‘de Facultatieve’ benaderd om de organisatie – voortgekomen uit de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie (opgericht in 1874) – te gaan leiden en invulling te geven aan de internationale ambities. Twee jaar later werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van ‘de Facultatieve Groep’, die onder zijn leiding uitgroeide tot een toonaangevende internationale organisatie met vestigingen over de hele wereld.

Ruim twintig jaar was hij bestuursvoorzitter van ‘de Facultatieve Groep’. In die jaren heeft de Groep een enorme groei doorgemaakt. Nationaal, maar zeker internationaal. Het aantal crematoria en begraafplaatsen in Nederland breidde zich uit, maar ook in Duitsland is de Groep inmiddels aanwezig met diverse crematoria. Buiten Nederland zette hij Facultatieve Technologies (FT) stevig op de kaart. Inmiddels is FT wereldwijd marktleider.   

Henry Keizer was trots op ‘de Facultatieve’, maar vooral ook op de medewerkers ‘die het allemaal tot stand brengen’. Het tekende hem. De kernwaarden kwaliteit van dienstverlening en vrijheid van keuze waren voor hem dé uitgangspunten; richting de toekomst voelde hij een sterke verantwoordelijkheid: ‘Het mooie van een organisatie met zo’n lange historie is voor mij dat je als bestuurder maar een klein schakeltje in een lange ketting bent (….). Ik vind dat je zelf ook geschiedenis moet toevoegen en zie het als mijn voornaamste taak om op een dag de ketting weer net wat sterker door te geven (….).’

Op een altijd positieve en joviale manier was Henry Keizer zeer betrokken bij tal van internationale organisaties, zowel binnen de uitvaartbranche als daarbuiten. Goede doelen organisaties hadden bij hem een speciale plek. Maar ook als hij jonge mensen op weg kón helpen, stond hij altijd klaar met raad en daad. Boordevol energie en enthousiasme.

Met Henry Keizer verliezen we een markante man met een innemende persoonlijkheid, enorm veel kennis en bestuurlijke kwaliteiten. Maar vooral ook zijn humor, warme vriendschap en oprechte belangstelling zullen door velen gemist worden.

Als een pater familias heeft Henry Keizer veel betekend voor ‘de Facultatieve Groep’. Getuige de talloze reacties geldt dat echter ook voor veel andere organisaties én vooral ook voor mensen persoonlijk. Zijn onverwachte overlijden veroorzaakte een schokgolf en reacties vol ongeloof. Eén van de reacties op een online forum in de uitvaartbranche verwoordt de gevoelens treffend: ‘Rust zacht mooi mens!’