Op 2 november organiseerde Westerveld een bijzondere herdenkingsavond. Het gedenkpark was verlicht met honderden kaarsjes, fakkels en lantaarns. De bezoekers, ongeveer 5000, kregen bij binnenkomst een kaarsje dat ze op een voor hen belangrijke plek konden plaatsen. De reacties waren enorm positief.

De verlichte route door het park leidde langs gedichten, muziek en een bloemenwand voor gedachtekaartjes. Op verschillende plekken stonden bankjes rondom een intiem kampvuur, waar bezoekers de rust zochten. Voor kinderen was er een aparte stand waar ze kaarsjes konden beplakken en op een speciaal stukje grond in de vorm van een hart konden bloembollen worden geplant.

Samen herdenken
Bezoekers waren onder de indruk van de sfeer. “Het park is zo prachtig verlicht, bijna sprookjesachtig. Ondanks dat je hier bent vanwege een verdrietig verhaal, is het daardoor een hele warme avond. En samen herdenken met familie en alle anderen, die je niet kent maar die hier wel met dezelfde reden zijn, voelt gewoon fijn”, vertelde één van de bezoekers.

Voor wie steek jij een kaarsje op?
Tijdens de gedenkavond werden op Westerveld ook live-opnamen gemaakt voor het KRO-NCRV programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’. Tijdens de uitzending – gepresenteerd door Anita Witzier – stond herdenken centraal. Er werden verhalen verteld over dierbare overledenen. Op een open plek in het park stond een kaart van Nederland waarop kaarsjes konden worden geplaatst en in de binnentuin van het crematorium zongen Pearl, Karin Bloemen en Jamai troostrijke liederen. Kijk hier de uitzending terug: https://www.kro-ncrv.nl/voorwiesteekjijeenkaarsjeop/seizoenen/seizoen-2017/voor-wie-steek-jij-een-kaarsje-op