open mon dagOp zondag 11 september 2016 nemen Crematorium Dieren en Begraafplaats & Crematorium Westerveld deel aan de landelijke Open Monumentendag. Crematorium Dieren is ook op zaterdag 10 september geopend. In beide gedenkparken is een (monumentale) wandeling te maken. Iedereen is van harte welkom.

Monumentaal gedenkpark Westerveld
De wandeling door het monumentale gedenkpark van Westerveld is onderdeel van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Een routebeschrijving is verkrijgbaar in Petit Café Westerveld, deze dag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het gedenkpark zelf is geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

In het Petit café Westerveld bent u welkom voor meer informatie en voor een kop koffie of thee met lekkernij of ons speciale wandelarrangement. Tijdens Open Monumentendag is hier ook het boek ‘Westerveld, een monumentale ontdekkingstocht’ verkrijgbaar voor slechts € 12,50. Bij gebruik van een consumptie in het Petit Café geldt zelfs een speciale prijs van € 9,50 

Natuur en monumenten bij Crematorium Dieren
Op zaterdag en zondag 10 en 11 september 2016 kunt u van 10.00 tot 17.00 uur een wandeling maken door het natuurrijke gedenkpark. Crematorium Dieren is het tweede crematorium van Nederland (1954) en is daarmee een symbool voor de geschiedenis en ontwikkeling van cremeren. Met de unieke ligging in een bosrijke omgeving is Crematorium Dieren echt een onderdeel van de omgeving. Behalve een crematorium en cultureel erfgoed is het gedenkpark ook een prachtig wandelgebied, met rust, natuur en vele bijzondere monumenten als decor.

Columbarium Erica is een monument op zichzelf. Het columbarium kreeg de monumentenstatus vanwege de uitzonderlijke architectuur en het bijzondere ontwerp waarbij rekening is gehouden met lichtinval en symmetrie.

Iconen en symbolen
Het landelijke thema van de Open Monumentendag is Iconen en symbolen; beelden of tekens die ons iets bijzonders willen vertellen. Monumenten kunnen een iconische waarde hebben, omdat ze symbool staan voor onze cultuur en nauw verbonden zijn met onze identiteit. Veelal is in het ontwerp gebruik gemaakt van verschillende symbolen: tekenend voor de tijd, de religie of overtuiging van de overledene.