theehuis-moscowa1Na een verbouwing van ruim een half jaar is de voormalige beheerderswoning van begraafplaats Moscowa (Waterbergseweg, Arnhem) in gebruik genomen als ‘Theehuis Moscowa’. De officiële opening van het theehuis – gebouwd in 1954 en een gemeentelijk monument – werd op 3 juni verricht door burgemeester Kaiser van Arnhem en Henry Keizer, bestuursvoorzitter van ‘de Facultatieve Groep’. Tevens werd de wandelroute ‘Wandelen op Moscowa’ onthuld.

“Moscowa is een geliefd wandelgebied en wij horen regelmatig dat er behoefte is aan een plaats waar bezoekers iets kunnen gebruiken”, vertelt locatiemanager André Kruijmer. “We zijn blij dat we met het theehuis aan die vraag kunnen voldoen, maar bezoekers kunnen hier ook dagelijks terecht voor vragen over bijvoorbeeld de locatie van een bepaald graf of het kopen van een bloemetje.” Theehuis Moscowa is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

theehuis-moscowa2Wandelen op Moscowa

Niet alleen als échte Arnhemse begraafplaats, maar ook op natuur- en (kunst) historisch gebied is Moscowa de moeite van een bezoek meer dan waard. Voor veel mensen is het gedenkpark een geliefd wandelgebied. Een historisch park herbergt ook veel bijzonderheden en verhalen. Om deze in beeld te brengen, zijn in het park recent twintig informatieborden geplaatst en is de gids ‘Wandelen op Moscowa’ samengesteld. Dit boekje, dat verkrijgbaar is in het nieuwe Theehuis Moscowa, leidt bezoekers langs tal van bijzondere monumenten en prachtige plekken.

Cultuurhistorische waarde

Moscowa is een (monumentaal) gedenkpark met een historie die terug gaat naar 1873. Vanwege de soms al erg oude graven en de grote verscheidenheid in het landschap heeft het park ook een grote cultuurhistorische waarde. Niet voor niets mocht Moscowa zich in 2013 als tweede begraafplaats in Nederland aansluiten bij de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Lid van deze prestigieuze organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn onder andere Père-Lachaise in Parijs, Montjuïc in Barcelona, Cimitero del Verano in Rome en Westerveld in Driehuis (gemeente Velsen).