wandeling2

Ruim honderdvijftig belangstellenden kwamen donderdagavond naar de – in het kader van de landelijke Week van de Begraafplaats georganiseerde – avondwandeling door het monumentale gedenkpark van Westerveld. In kleine groepen werden de bezoekers door ervaren medewerkers van Westerveld over het gedenkpark geleid. De route liep langs verschillende graven, zerken, monumenten en mausolea. Vanwege het zonnige weer kregen de bezoekers halverwege de route namens Westerveld iets fris aangeboden. Er werden veel vragen gesteld en de wandeling werd als zeer waardevol ervaren.

Cultureel erfgoed op begraafplaatsen in Nederland

Voorafgaand aan de wandeling gaf funerair deskundige Leon Blok van Bureau Funeraire Adviezen een korte lezing over het belang van de funeraire cultuur in Nederland. Blok vertelde over cultureel erfgoed op begraafplaatsen, gaf voorbeelden van ‘goed’ en ‘slecht’ onderhouden monumenten en sprak over het funerair erfgoed in de toekomst. Tevens had hij aandacht voor de monumenten op Begraafplaats Westerveld.

Eerste Nederlandse lid van ASCE

De Week van de Begraafplaats wordt van 30 mei t/m 7 juni georganiseerd op initiatief van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE), om het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten die begraafplaatsen bieden. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed. Zo ook Westerveld. Als één van de eerste particuliere begraafplaatsen van ons land (1888) en het eerste crematorium van Nederland (1913) is het niet vreemd dat Westerveld in 2010 als eerste begraafplaats in Nederland mocht toetreden tot de ASCE. Andere leden zijn onder andere Moscowa in Arnhem, het monumentale Père Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome.